Poradna Nosiče kol


Autor: | Vloženo: 22.07.2011 000 23:05 | Témata: Poradna Nosiče kol

Nosič kol na zadních dveřích-není proti předpisům silnič.provozu?

  • 23. července 2011 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Dobrý den,
    souhlasím s předchozí odpovědí, jen doplňuji že při přepravě kol se vždy jedná o přepravu nákladu, kterou upravuje
    Zákon 361/200Sb. § 52, zejména odst. 3: "Přečnívá-li náklad vozidlo vpředu nebo vzadu více než o 1 m nebo přečnívá-li náklad z boku u motorového vozidla nebo jízdní soupravy vnější okraj obrysových světel více než o 400 mm a u nemotorového vozidla jeho okraj více než o 400 mm, musí být přečnívající konec nákladu označen červeným praporkem o rozměrech nejméně 300 x 300 mm, za snížené viditelnosti vpředu neoslňujícím bílým světlem a bílou odrazkou a vzadu červeným světlem a červenou odrazkou. Odrazky nesmějí být trojúhelníkového tvaru a smějí být umístěny nejvýše 1,5 m nad rovinou vozovky." Stejný předpis upravuje i zmíněné zakrytí světel §32, odst. 5. "Činná plocha světel nesmí být zakryta nebo nadměrně znečištěna".
    Ohledně potřeby schválení (homologace) je vždy rozhodujícím prvkem místo nákupu zboží. Při zakoupení zboží v jiném členském státě EU než je ČR není podmínkou, aby toto splňovalo podmínky místního předpisu ČR, kde ho následně můžete používat.
    Zakoupíte-li zboží zde u nás, doporučuji vyžádat si doklady o schválení (kopii osvědčení) - mělo by být samozřejmostí, aby vám prodejce takové doklady předal, bohužel se tak na mnohých prodejnách neděje.
    V našich obchodech např. neschválené výrobky vůbec nenabízíme, ačkoli jsou jistě cenově atraktivní a lákají tak mnoho zákazníků.

    H. Kavková, CrabTeam, prodejna Praha

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne
  • 22. července 2011 - Odpověď partnera sekce ADaP - AutoDoplňky

    Dobrý den,
    nosiče kol na zadní dveře jsou různé.
    V podstatě pokud má nosič homologaci pro provoz na komunikacích ČR a ideáloně i v zahraničí, pak s těmito nosiči problém není.
    Je třeba jen splnit podmínku viditelnosti zadních světel a registrační značky.
    Ovšem ne všechny tyto nosiče jsou použitelné na "všechny" modely vozů.
    Některé vozy mají zakončení dveří/hrany kryté spoilerem.
    Tento typ nosičů také NENÍ VHODNÝ na zadní křídlové dveře.
    Je třeba také přihlédnout na konstrukční doporučení výrobce nosiče. Na některý vůz je možné nainstalovat nosič pro čtyři kola, na některý vůz pouze nosič pro dvě kola.
    Pokud se vám jedná o nosič na konkrétní vůz, můžeme se na to společně podívat.
    S pozdravem
    R. Učík
    ADAP Rakovník

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne
  • 23. července 2011 - Oficiální zástupce obchodu Karavan.cz

    Ryze "česká" homologace je výmysl některých českých firem. Od vstupu do EU platí jak volný pohyb osob, tak i zboží. Tedy zboží schválené v Unii je schváleno pro celou EU, jako by šlo o jeden stát. Pokud si koupíte schválený držák ve Španělsku, můžete jej v klidu provozovat i u nás.

    Ad bezpečnost - přeprava kol na zadních dveřích je nejbezpečnější přepravou kol vůbec. Je bezpečnější, než přeprava kol uvnitř a za vůbec nejnebezpečnější a nejméně šetrné pro kola považuji přepravu kol na střeše auta.

    Počet kol limituje typ připevnění držáku. Držák upevněný bezvrtací technologií na křídlové dveře umožní přepravu dvou kol, držá přišroubovaný na pevno, tedy otvory skrz dveře umožní přepravu až tří kol. Držáky na výklopné dveře až 4 kol.

    Problematiku nosičů jsem popsal v článku http://www.karavan.cz...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne (1)

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.